Het ontstaan van de LO en LKP

Het ontstaan van de LO en LKP

Al in het begin van de oorlog ontstond de behoefte de onderduikadressen voor mensen in nood te organiseren. De mensen in nood waren veelal Joodse onderduikers, maar ook al snel jongens die zich niet te werk wilde laten stellen in Duitsland en andere verzetsmensen.

In november 1942 werd de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers opgericht door dhr. F. Slomp uit Heemse en mevrouw H. TH. Kuipers-Rietberg uit Winterswijk.

Dominee F. Slomp uit Heemse was een bevlogen man, die voorzag wat er plaats vond in Nederland onder leiding van Hitler. Hij was een fel tegenstander van het nationalisme en probeerde jonge mannen ervan te overtuigen zich niet te laten lenen voor het terreurbeleid en te werk te gaan in Duitsland. Er volgde vele vergaderingen waarbij dominee Slomp zijn standpunten predikte. Al snel werd hij opgemerkt door de Duitse vijand en moest hij ook zelf onderduiken. Toch weerhield dit feit hem er niet van verder te gaan met zijn missie, ook al leefde hij een zwervend bestaan. Al snel kreeg hij de bijnaam Frits de Zwerver.

In november 1942 raakte dhr. Slomp in contact met mevrouw Helena Kuipers uit Winterswijk. Mevrouw Kuipers, alias Tante Riek, en haar man Piet waren zeer actief in het verzet, ze hielden zich voornamelijk bezig met het opvangen van jongemannen die niet aan de Arbeitseinsatz wilde deelnemen. Zo ontstond de geboorte van het LO, oftewel de grootste Nederlandse Onderduikorganistatie met eind 1944 zo’n 15.000 medewerkers.

Vanuit het LO ontstond ook weer de vraag het gewapende verzet te organiseren. Er was een grote behoefte aan distributiebonnen voor voedsel en andere zaken maar ook voor valse identiteitsbewijzen. Het gewapende verzet werd later het LKP, de Landelijke Knok Ploegen, met medio 1944 zo’n 750 leden.

Bronnen: Het grote gebod, LO en KP en Verzet 1940-1945 van Jan Hof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>