Tentoonstelling en herdenking bij Huize Lidwina

IMG_4244 IMG_4247 IMG_4257 IMG_4254 IMG_4250IMG_4309

Afgelopen 23 september 2014 was het precies 70 jaar geleden dat Huize Lidwina, het thuiscentrum van de Knokploegen Enschede, Twente, Zenderen werd ontmaskerd door de Duitse vijand en totaal werd verwoest.

Ter ere van de familie Hilbrink, die dit huis bewoonden en de KP leden opvingen, werd er door de familieleden en de gemeente Zenderen een bijeenkomst en herdenking georganiseerd. Gelukkig werden Annette en ik ook uitgenodigd door Coen Hilbrink, zodat we dit speciale evenement mee mochten maken.

Op deze plek heeft zich vreselijk drama afgespeeld zoals ik eerder heb vermeld in het artikel over huize Lidwina in 1944. Johannes ter Horst was reeds opgepakt en vocht voor zijn leven. Ria Hermans was de volgende en ook uit haar werd veel informatie geperst. Zij probeerde nog tijd te rekken door rondjes te rijden in Zenderen, maar moest toen toch het hoofdkwartier prijsgeven. Dit was op dat moment nog niet helemaal ontruimd waardoor er 3 leden van de KP zijn omgekomen, Sietze Hilbrink, Coen Hilbrink en Dirk Ruiter.
20140722_180127_resizedCoen Hilbrink hield een toespraak waarbij hij ook een stuk van Ria citeerde van na de oorlog, die leefde met een vreselijke tragedie en drama. Zij vertelde hoe zij met haar leven werd bedreigd en de druk die ze voelde om te gaan praten. In zijn nieuwe boek zal de positie van vrouwen in de oorlog meer benadrukt worden vertelde Coen. En dat brengt misschien het huis weer terug bij zijn oorsprong, namelijk, ooit was huize Lidwina een opvanghuis voor overspannen vrouwen en moeders die in retraite wilde gaan om bij te komen.

Zoals reeds eerder verteld werden er vele zendactiviteiten vanuit dit huis georganiseerd. Deze situatie werd nagebootst in tenten met daarin de apparatuur. Op deze manier werd er contact gelegd met Engeland en overige landen voor belangrijke informatie over droppings.

Zo ziet de apparatuur er ongeveer uit:
IMG_4273

IMG_4272

IMG_4274

IMG_4275

Er was ook een kleine tentoonstelling georganiseerd met borden waarop de geschiedenis en het ontstaan van de KP Twente afgebeeld was. We vonden Geert met een foto terug op deze borden. Ook hij was veel bezig met zendactiviteiten, hij was handig met electra en heeft ook vele voetstappen op Lidwina gezet.

IMG_4270

IMG_4271

De tentoonstelling zal tot 15 oktober te zien zijn in het Zwanenhof te Zenderen aan de retraitehuisweg 4 te Zenderen, dit is vlak bij het monument, op loopafstand. Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over het verzet in Twente en de sfeer wil proeven van Zenderen.

Ter nagedachtenis aan onze familie, familie Schoonman, onze vader en moeder, opa en oma Corrie Kok Schoonman en Gerrit Kok

Hartegroet, Annette Kok en Vera Kok
IMG_4290

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>